Geschiedenis van de aromatherapie


Het woord aromatherapie verscheen voor het eerst in 1937 bij de publicatie van een Frans boek, genaamd “Aromathérapie: Les Hormones Végétales” geschreven door René-Maurice Gattefossé, een chemicus. In 1910 brandde Gattefossé een van zijn handen tijdens een laboratoriumexplosie. De hand ontwikkelde een ernstige infectie (infecties komen bij brandwonden veelvuldig voor), bekend onder de naam gasgangreen. Gattefossé behandelde deze infectie succesvol met de etherische olie van lavendel. Naast zijn eigen ervaring, beschrijft Gattefossé in zijn boek ook de talrijke onderzoeken en observaties van de Franse chirurg, Jean Valnet. Jean Valnet is een pionier in het medicinale gebruik van etherische oliën. Hij gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog etherische oliën veelvuldig als antiseptica en antibiotica tijdens de behandeling van gewonde soldaten.

Aromatherapie voor het woord aromatherapie bedacht werd

Hoewel het woord aromatherapie pas in de 20ste eeuw werd bedacht, is het medische gebruik van etherische oliën en andere extracten van aromatische planten al veel ouder. Aangezien etherische oliën tot stand komen door middel van destillatie en door de Perzen in de 10e eeuw na Christus al werd gedestilleerd, kunnen we er vanuit gaan dat het gebruik van aromatherapie al zeker 1000 jaar geleden gestart is.

Echter, de Griekse kruidenarts Dioscorides schreef in de 1e eeuw na Christus een uitgebreide verhandeling over kruidengeneeskunde. Hierbij ging een groot deel over het gebruik van kruidenoliën (tegenwoordig zouden we dit oliemaceraten noemen). Dit geschrift bevat een gedetailleerde uitwerking over het maken van aromatische kruidenoliën (door de plant in hete olie te laten trekken, ook wel infuseren genoemd) en hun medicinale eigenschappen. Al werden er toen nog geen geëxtraheerde etherische oliën gebruikt, er werd wel degelijk gebruik gemaakt van aromatische stoffen uit plantenmateriaal. We zouden dus kunnen zeggen dat een bepaalde vorm van aromatherapie al 2000 jaar geleden door Europese artsen werd beoefend.

kruiden olie maken

Het maken van oliemaceraten leren wij je ook!

 

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.