Hoeveel druppels zitten er in 1 milliliter etherische olie?


In ‘aromaland’ heerst nogal wat verwarring over het aantal druppels dat in 1 milliliter etherische olie zit. Zitten er in 1 milliliter etherische olie nu 20 of 30 druppels? De bestaande aromatherapeutische literatuur is hier vaak inconsistent. De ene keer lees je dat 1 milliliter etherische olie ongeveer 20 druppels etherische olie bevat. De andere keer lees je dat 1 milliliter etherische olie ongeveer 30 druppels bevat. Een verschil van 10 druppels op een relatief klein aantal is nogal een verschil zou je denken. De verwarring is echter niet zo verwonderlijk, want het aantal druppels in 1 milliliter etherische olie is uiterst variabel.

Variabel aantal druppels in 1 milliliter

Bij verschillende laboratorium onderzoeken is gebleken dat het aantal druppels in 1 milliliter etherische olie varieert tussen de 17 en de 46. Er werd hierbij een gemiddelde gevonden van 30 druppels. Zelfs binnen etherische oliën van dezelfde plant, maar met een ander chemotype bleek het aantal druppels variabel. Zo bevatte in een laboratoriumonderzoek tijm chemotype geraniol 31 druppels per milliliter, terwijl tijm chemotype linalol 39 druppels per milliliter had. Verschillende etherische oliën hebben dus een ander aantal druppels per milliliter. Of anders gezegd de druppels van een etherische olie variëren naar gelang het soort etherische olie. De grote van de druppels van een etherische olie is afhankelijk van de dichtheid ofwel het soortelijk gewicht, de oppervlaktespanning en de adhesie van de etherische olie.

Het aantal druppels dat zich in 1 milliliter etherische olie bevindt, is niet alleen afhankelijk van het soort etherische olie, maar ook van de gebruikte druppelteller of het gebruikte pipet. Er zijn druppeltellers en pipetten waarbij de grote van de opening waar de druppel van de etherische olie uitvloeit varieert. Uiteraard zorgt deze variatie er voor dat er een grotere danwel kleinere druppel etherische olie uit het flesje komt. De druppeltellers in Europa moeten voldoen aan Europese wet en regelgeving. Let dus goed op met het maken van recepten, indien je etherische olie gebruikt van een leverancier buiten Europa.

aantal druppels etherische olie in 1 milliliter

Consequenties voor de dosering

Wanneer we het hebben over een dosering en over het maken van recepten, dan is het uiterst belangrijk dat de juiste hoeveelheid etherische olie wordt aangehouden. Het tellen van druppels is hierbij dus geen exacte maat! Beter is het om de hoeveelheid af te wegen met een precisie weegschaal of af te meten in kleine laboratorium maatbekers.

Meer leren? Volg één van onze opleidingen of workshops.

 

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.