Kinderen en Etherische Olie


Waarom moet je bij kinderen zo voorzichtig zijn met etherische oliën?

Een paar weken geleden werd FytArom benaderd door een uitgever. Zij publiceren een blad dat gratis wordt verstrekt aan zwangeren in het noorden van Nederland. Het was de redactie opgevallen dat er op de laatste 9 maandenbeurs zoveel stands waren met etherische oliën.

Daarom vroegen zij ons een -leuk stukje- te schrijven.

Wij schrokken in eerste instantie wel van de aanwezigheid van vele etherische olie stands op de 9 maandenbeurs! Want voor de inzet van etherische oliën bij baby’s, kinderen, zwangeren, etc. is kennis, vaardigheid en uiterste zorgvuldigheid een must.

Ons inziens hoort een -leuk stukje- niet thuis in een informatieve publicatie voor zwangeren, een waarschuwing dat etherische oliën niet zo maar voor iedereen toepasbaar zijn is meer op zijn plaats!

Punten om rekening mee te houden bij het gebruik van etherische oliën, vooral bij risicogroepen!

Chemische samenstelling van een etherische olie

 • Alle etherische oliën zijn complexe, chemische verbindingen. Elk met hun eigen eigenschappen en hun eigen potentiële veiligheidsrisico’s.

Toediening van etherische olie

 • Etherische oliën kunnen worden aangebracht via: inhalatie, lokale toepassing op de huid, inwendige inzet (zetpillen, enz.).
 • Etherische oliecomponenten kunnen in het lichaam worden opgenomen door: de neus, de longen, de huid en de slijmvliezen. Maar ook via borstvoeding!
 • Etherische oliecomponenten worden door het lichaam uitgescheiden via: de longen, de huid en de nieren en blaas.

 Opname en metabolisme van het lichaam

 • Ongeacht de methode van aanbrengen, verandert een etherische olie in het lichaam. Het circuleert niet door het lichaam als een ‘hele etherische olie’. In plaats daarvan zal het zich scheiden in verschillende componenten. Deze verschillende componenten kunnen vervolgens met verschillende snelheden worden geabsorbeerd en gemetaboliseerd (is: omgezet door de lever).
 • Alles wat in het lichaam wordt opgenomen, zal de natuurlijke route van het lichaam van assimilatie, metabolisme en uitscheiding volgen. Dit is niet anders voor etherische oliën.
 • Zodra etherische oliën hun weg naar het lichaam hebben bereikt, zullen de meeste van hun componenten worden gemetaboliseerd door de lever, waarna ze doorgaan naar de nieren en vervolgens naar de blaas.
 • De lever is het grootste, inwendige orgaan van ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor veel levenondersteunende functies. Eén daarvan is dat het bijna alles dat wordt ingenomen metaboliseert. Het is ook verantwoordelijk voor het ontgiften van medicijnen en andere lichaamsvreemde stoffen.
 • De lever ontwikkelt zich bij een foetus in het begin van de derde week van de zwangerschap. Voordat de lever qua functioneren volledig is ontwikkeld, is een kind 15 jaar! Door zorgvuldig te doseren, evenals de toegestane etherische oliën per leeftijdscategorie toe te passen, kunnen we voorkomen dat de lever overbelast wordt.

 Veiligheid

 • Inwendige inzet en oraal gebruik wordt met klem afgeraden zonder dat je hiervoor een gedegen opleiding hebt gevolgd! Sterker nog, in de landen om ons heen is inwendige inzet voorbehouden aan de handelsvrijheid van een daartoe opgeleide arts en apotheker!
 • Voor kinderen onder de 10 jaar is inwendige inzet van etherische oliën volledig uitgesloten, verboden en gevaarlijk!
 • Een van de grote verschillen tussen de volwassen huid en een babyhuid is de oppervlakte. Het huidoppervlak van een baby is verhoudingsgewijs twee tot drie keer zo groot als dat van een volwassene.
 • Dat betekent dat de absorptie van stoffen door de huid groter is en je dus extra voorzichtig moet zijn.
 • Een ander, groot verschil is dat de huid van een pasgeborene dunner is. In de babyhuid zitten de cellen bovendien ook nog eens minder dicht op elkaar, waardoor de huid als het ware meer openstaat. Reden te meer om zeer zorgvuldig te handelen.
 • Sommige etherische oliën hebben fototoxische eigenschappen; dit kan bij onjuiste inzet leiden tot brandwonden. Zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Kortom etherische oliën bij baby’s, kleuters, kinderen, zwangeren en moeders, die borstvoeding geven, kan wel, ….MAAR alleen als je weet wat kan en mag. Een beter en veiliger alternatief is het inzetten van hydrolaten en zelfs de inzet van hydrolaten verschilt per leeftijdscategorie! Bovenstaande is van toepassing op ALLE merken etherische oliën, geen enkel merk uitgezonderd!

Ook al denk je te weten wat een etherische olie is, betekent dit niet dat deze altijd en voor iedereen veilig is om te gebruiken. Etherische oliën zijn veel meer dan een lekker geurtje; onjuist gebruik kan leiden tot ongewenste incidenten. Dat bewustzijn moet er zijn, zeker wanneer je het inzet voor kinderen en andere risicopopulaties. Er zijn gelukkig veel verschillende etherische oliën en er zijn vele zachte, effectieve oliën en hydrolaten om uit te kiezen. Wil je meer weten over etherische oliën en hydrolaten volg dan een opleiding.

Kindertijd is een korte en kostbare tijd. Denk na wat je doet en roep de hulp in van een professional. Gezondheid is een groot goed.

Voor de personen die dit in het geheel hebben gelezen en nieuwsgierig zijn of wij het -leuke stukje- hebben geschreven? Nee, dat hebben wij niet gedaan; de redactie was er na onze reactie vrij snel achter dat een verhaal over etherische oliën niet combineert met de doelgroep, die zij willen bereiken. Volgens ons hoort verkoop van etherische oliën ook niet thuis op een 9 maandenbeurs, als je doel is om etherische oliën te verkopen. Tenzij je het voorziet van de juiste en volledige informatie, tja en of daar tijd voor is op een beurs…

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.