Zelf maken van aromatherapeutische recepten


FytArom leert haar leerlingen hoe ze op veilige manier aromatherapeutische producten kunnen samenstellen. We houden ook van een leuk (Do It Yourself) recept, maar het is belangrijk om te onthouden dat een therapeutische product samengesteld wordt op basis van professionele formuleringstechnieken. Met andere woorden; je moet altijd etherische oliën op basis van gewicht en niet op basis van druppels toevoegen.

Waarom je nooit etherische oliën in druppels moet meten

Hieronder onze top 5 redenen waarom je etherische oliën liever niet in druppels moet meten voor een aromatherapeutisch recept.

1. Met druppels krijg je onvoldoende nauwkeurigheid
Het is bijna onmogelijk om nauwkeurigheid te krijgen in de hoeveelheid etherische olie die je toevoegt aan een product door enkel druppels te tellen. Het gewicht van elke druppel varieert, afhankelijk van welke olie je gebruikt, van welke leverancier, hoe de olie wordt bewaard, viscositeit speelt een rol, het druppelmondstuk, de menselijke fout en meer.

2. Verschillende etherische oliën hebben een andere dichtheid
Iedere druppel zal een andere grootte en gewicht hebben, afhankelijk van de olie die je gebruikt. Sommige oliën zullen grote druppels opleveren, anderen zullen dun of juist stroperig zijn. Stel je hebt een recept met 2×20 druppels etherische olie. Het gewicht van 20 druppels etherische olie van de ene olie kan 0,3 gram zijn, terwijl voor de andere dat 0,9 gram kan zijn.

3. Risico’s op huid sensibilisatie
Als je een fout maakt bij het tellen en per ongeluk veel teveel etherische olie toevoegt, loopt je het risico om huidgevoeligheid te veroorzaken. Veel etherische oliën hebben dermale grenzen (we leren je dit in het eerste jaar in verschillende lessen) en deze limieten moet in je recept worden gerespecteerd. Als je het verkeerd doet, kan je cliënt een huidreactie op jouw product ontwikkelen. Het is bijna onmogelijk om dit goed te doen wanneer je etherische oliën in druppels meet.

4. Je kan de exacte formulering niet repliceren
Dus nu heb je een perfect huidverzorgingsrecept gecreëerd voor je cliënt en je wilt het opnieuw en opnieuw voor je cliënt maken. Hoe ga je dat doen, wanneer je etherische oliemeting niet precies is?

5. Je kan de productie niet opschalen
Stel dat je recept zeer succesvol is en je wil de productie opschalen om grotere batchformaten te produceren, dan kan je natuurlijk niet etherische oliën in druppels meten. Stel je voor dat je eerste batch 500 gram is, maar binnen een jaar krijg je zoveel bestellingen dat je nu een productie van 5 kilo gaat maken. Je kan in de receptuur dan de etherische olie druppels niet vermenigvuldigen met een factor van 10, omdat dit zeer onjuist is. Je moet precies gewicht en percentage etherische oliën in je recept hebben en dan kan je de productie opschalen.

Wil je meer leren? Volg dan onze aromatherapie opleiding.