Doel en resultaat


Het doel van de opleiding tot Natuurgeneeskundig Klinisch (Frans) Aromatherapeut in een notendop, is het leren toepassen van de aromatherapie in klinische settings. Het resultaat van de opleiding is een KTNO-geaccrediteerd diploma als vakbekwaam Aromatherapeut.

DOEL VAN DE OPLEIDING

De klinische aromatherapie is een holistische behandelmethode die in elke fase van het leven ingezet kan worden bij lichamelijke en psychische klachten. Het doel van de opleiding is dat je de aromatherapie veilig en vakbekwaam leert inzetten in klinische settings, bij jezelf of bij anderen. Daarnaast leer je hoe je cliënten kunt helpen via voedingsadvies, supplementen, kruidengeneeskunde, apitherapie of massage, als aromatherapie als behandelmethode niet op zijn plaats is.

Het is de missie van Fytarom om de klinische aromatherapie (en de fytotherapie) niet alleen als alternatief voor of complementair aan de reguliere zorg in te zetten, maar het een INTEGRAAL ONDERDEEL te maken van de reguliere geneeskunde. Wij geloven er in dat de reguliere geneeskunde en de aromatherapie elkaar kunnen versterken. Meer informatie over de missie en visie van Fytarom kan je vinden op de pagina Missie, Visie en Signatuur.

RESULTAAT VAN DE OPLEIDING

De opleiding wordt afgesloten met het KTNO-geaccrediteerde diploma van Natuurgeneeskundig Klinisch Aromatherapeut. Dit diploma is het resultaat van een gedegen theoretisch onderbouwde en praktische opleiding in de aromatherapie, waarin ook veel aandacht besteed wordt aan therapeutische vorming. Het diploma dat door Fytarom wordt verstrekt, is dus gebaseerd op 3 componenten:

  1. Theoretische vorming

Het diploma van Fytarom wijst erop dat je een zeer gedegen theoretische en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde vorming hebt gehad in het toepassen van aromatherapie en aromatische basisproducten – zoals etherische oliën, hydrolaten, oliemaceraten en CO2-extracten – in klinische settings. Het uitgangspunt daarbij is de Franse aromatherapie, die gebaseerd is op de werking van etherische oliën op basis van (de synergie van) inhoudsstoffen.

  1. Praktijkervaring

Als je door Fytarom bent opgeleid, bezit je veel praktijkervaring in het inzetten van aromatherapie, zowel uitwendig (via inhalatie of opname door de huid) als inwendig (via opname door het spijsverteringskanaal). Je hebt bovendien geleerd om zelf producten samen te stellen, zoals kompressen, zetpillen, capsules, crèmes, zalven, tincturen, inhalatiesticks, etc.

  1. Therapeutische vorming

Er wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan therapeutische vorming, dus aan jouw persoonlijke ontwikkeling als therapeut. Hierdoor ben je je bewust van je eigen grenzen en in staat om op een professionele manier aromatherapie toe te passen en/of door te verwijzen naar de reguliere geneeskunde of andere disciplines binnen de complementaire zorg. Belangrijke therapeutische competenties die aromatherapeuten (die door Fytarom opgeleid zijn) bezitten, zijn:

  • Het leggen van relaties tussen lichamelijke klachten en psychische factoren die hierbij een rol kunnen spelen, en cliënten begeleiden in dit proces.
  • Het afnemen van een gedegen anamnese, het opstellen van een behandelplan en het motiveren van cliënten om een actieve rol te spelen in hun eigen welzijn.
  • Het geven van onderbouwd advies.
  • Het verstrekken van diverse aromatherapeutische behandelingen.
  • Het toepassen van aromatherapie als aanvulling op je bestaande beroep.
  • Het zelfstandig starten van een praktijk als aromatherapeut.

NB. Houd er rekening mee dat als je zelf een praktijk wilt starten en je wilt aansluiten bij een beroepsvereniging. Tijdens de opleiding bestaat de mogelijkheid om jezelf aan te melden bij de BATC.  Voor het volgen van een opleiding Medische Basiskennis hebben wij een samenwerkingsverband met Opleidingsinstituut Con Amore.