Over Ons


FYTAROM IN EEN NOTENDOP

FytArom is een modern natuurgeneeskundig onderwijsinstituut, opgezet door aromatherapeut Janet Nienhuis. FytArom verzorgt opleidingen en workshops in aromatherapie en kruidengeneeskunde en heeft de enige KTNO-geaccrediteerde opleiding in de Franse Aromatherapie in Nederland. Het instituut staat bekend om haar unieke aanpak, waarbij praktijkgericht en kleinschalig onderwijs gecombineerd wordt met theoretische en wetenschappelijke onderbouwing en ruime ervaring met werken in klinische settings. Het team van FytArom bestaat naast Janet Nienhuis uit Francien van der Heijden en Thea Franken. Voor specifieke onderwerpen worden externe experts ingehuurd, zoals Madeleine Kerkhof (CO2-extracten, oncologie, geriatrie en palliatieve zorg) en Nele Odeur (voeding).

MISSIE, VISIE EN SIGNATUUR

MISSIE

De natuurgeneeskunde – en dan meer specifiek de behandelmethodes van de klinische aromatherapie en de fytotherapie – kan op verschillende manieren ingezet worden om de reguliere geneeskunde te versterken:

  1. Natuurgeneeskunde als alternatief

De natuurgeneeskunde kan ingezet worden als alternatief voor reguliere geneesmiddelen. Dit betekent dat aroma- en fytotherapeutische extracten en bereidingen gebruikt worden als vervanging van reguliere middelen. Dit wordt ook alternatieve geneeskunde genoemd.

  1. Natuurgeneeskunde als aanvulling

De natuurgeneeskunde kan toegepast worden als aanvulling op reguliere middelen. Dit betekent dat aroma- en fytotherapeutische extracten en bereidingen gelijktijdig met reguliere geneesmiddelen worden gebruikt, enerzijds om therapeutische effecten te verdiepen of te verbreden en anderzijds om bijwerkingen van bepaalde reguliere medicatie te beperken. Deze samenwerking tussen natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde wordt ook complementaire geneeskunde genoemd.

  1. Natuurgeneeskunde als onderdeel

De natuurgeneeskunde kan ingezet worden als integraal onderdeel van de reguliere geneeskunde. Dit betekent dat de reguliere geneeskunde gecombineerd wordt met natuurgeneeskunde, niet alleen om de klacht te behandelen, maar om de patiënt bovendien lichamelijk en geestelijk te begeleiden tijdens een ingewikkeld en/of langdurige proces van ziekte en/of herstel. Deze synergie tussen natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde wordt ook integratieve of integrale geneeskunde genoemd.

Het is de missie van Fytarom om de behandelmethodes van de klinische aromatherapie en fytotherapie een INTEGRAAL ONDERDEEL te maken van de reguliere geneeskunde. Wij geloven erin dat deze synergetische samenwerking meer oplevert dan de som der delen. Eén en één is drie!

VISIE

Fytarom zet zich in om haar missie te verwezenlijken door het aanbieden van natuurgeneeskundig onderwijs van hoge kwaliteit. De nadruk ligt daarbij op klinische (Franse) aromatherapie en fytotherapie (kruidengeneeskunde). Het onderwijs is science-based, maar ook empirisch en klinisch gestaafd. Dit betekent dat de lessen niet alleen gebaseerd zijn op de actuele stand van zaken in de wetenschap, maar dat ze ook praktijk- en ervaringsgericht zijn. Je leert de opgedane kennis dus meteen omzetten in vaardigheden en het veilig en vakbekwaam toepassen van behandelmethodes en natuurlijke middelen. Tijdens de lessen staan zelf maken en zelf ervaren hoog in het vaandel. We zijn er immers van overtuigd dat je kennis beter aan patiënten kunt overbrengen, als je het eerst zelf ervaren hebt.

SIGNATUUR

Fytarom heeft het Bergamotkruid of Monarda gekozen als signatuurplant. De gracieuze plant groeit fier en trots recht omhoog, is een lust voor het oog en heeft een heerlijke geur. De plant wordt druk bezocht door ijverige bijen en vrolijke vlinders en wordt ieder jaar groter en sterker via het ondergrondse wortelstelsel. Bovendien is de plant multi-inzetbaar, als fytotherapeutisch én aromatherapeutisch kruid. De plant is vrij onbekend, maar wordt door kenners bijzonder gewaardeerd en bemind. Dit zijn eigenschappen waarmee we ons als onderwijsinstituut graag associëren! De plant is een inspiratiebron voor onze bedrijfsvoering, maar we hopen ook voor al onze leerlingen een Monarda te zijn!

Meer weten over Monarda?

Fytarom heeft een uitgebreide monografie geschreven over de medicinale werking van twee verschillende Monardasoorten, namelijk de Monarda fistulosaen en de Monarda didyma. Een monografie is een uitgebreide wetenschappelijke bespreking van de plant om een volledig en gedetailleerd overzicht van haar eigenschappen te geven. Er wordt zowel ingegaan op het aromatherapeutische gebruik als op fytotherapeutische toepassingen. Hier kan je monografie downloaden.

EEN UNIEKE AANPAK

 Wat maakt ons bijzonder?

  • Aandacht voor praktijkervaring

In elke les is er– naast het theoretische gedeelte – ruimschoots aandacht voor het opdoen van praktijkervaring. Op deze manier leer je de aroma- en fytotherapie op verschillende manieren inzetten en op een creatieve manier een brede waaier aan natuurlijke producten maken. Op deze manier vergaar je ook waardevolle productkennis over honderden natuurlijke middelen. Bepaalde lessen zijn bovendien specifiek gericht op therapeutische vorming, waarin onder andere het oefenen van een intakegesprek, het uitwerken van casussen en het afstemmen op (geur) voorkeuren aan bod komt.

  • Kleinschalige lesgroepen

De leslocatie is afgestemd op het werken met kleine groepen. Er is een lesruimte met openslaande deuren naar een groot terras, een laboratorium, een massageruimte, een keuken, sanitaire voorzieningen en een prachtige, aromatische tuin waar je kunt wandelen, snuffelen, grondstoffen oogsten en genieten van de geuren en kleuren van de aanwezige planten. De locatie biedt maximaal plek aan 12 deelnemers. Lesgeven in kleine groepen bevordert niet alleen de concentratie, maar ook de uitwisseling van ervaringen en het gevoel van veiligheid in het behandelen van casussen. We leren jou graag écht kennen, waardoor het onderwijs ook aan jouw specifieke behoeften tegemoet kan komen.

  • Ervaren docenten

De drijvende kracht achter Fytarom is Janet Nienhuis. Ze heeft een professioneel team om zich heen verzameld van breed geschoolde docenten. Ze wordt niet alleen door de teamleden Thea Franken (docent massage) en Francien van der Heijden (docent inhoudsstoffen) ondersteund, maar ook door externe experts, zoals Madeleine Kerkhof (docent CO2-extracten, oncologie, geriatrie en palliatieve zorg) en Nele Odeur (docent voeding). Door de brede natuurgeneeskundige achtergrond van het docententeam worden er regelmatig uitstapjes gemaakt naar andere natuurgeneeskundige disciplines, zoals de voedingsleer, orthomoleculaire therapie en apitherapie.

  • Betrouwbaarheid

We vinden het belangrijk dat je bij Fytarom weet waar je aan toe bent. De kosten per schooljaar blijven gedurende de jaren dat je de opleiding volgt, gelijk aan het jaar dat je de opleiding bent gestart. Het lesrooster wordt voor het hele opleidingsjaar bekend gemaakt. We houden ons aan het rooster, extreme weersomstandigheden of uitzonderlijke persoonlijke omstandigheden daargelaten.

  • Volledig op maat gemaakt lesmateriaal

De lesstof wordt door de docenten zelf geschreven. Wat ons betreft, is er tot nu toe geen boek op de markt dat volledig, duidelijk en relevant genoeg is om als basis voor het lesmateriaal te dienen. Je wordt tijdens de opleiding niet verplicht tot het aanschaffen van boeken, dus er zijn daardoor ook geen bijkomende of verborgen kosten. De lesstof is ruim voldoende om alle examens te halen.

ONS DOCENTENTEAM STELLEN WIJ GRAAG HIER MET TROTS AAN U VOOR!