Docenten


Initiatiefnemer, eigenaar en docent van FytArom is Janet Nienhuis. Die daarbij wordt ondersteund door een docenten team bestaande uit Francien van der Heijden en Thea Franken. Daarnaast doen wij graag een beroep op  (gast)docenten; zoals Madeleine Knapp-Hayes (docent CO2-extracten, oncologie, palliatieve zorg en geriatrie).

De docenten zijn allemaal breed natuurgeneeskundig geschoold, waardoor er met regelmaat een uitstapje gemaakt wordt naar andere natuurgeneeskundige disciplines.

Janet Nienhuis

Pasfoto Janet NienhuisNatuurgeneeskunde heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven. Al realiseerde ik dit pas gedurende mijn opleiding tot fytotherapeut. Mensen in mijn omgeving deden al lang voordat ik mijn diploma tot fytotherapeut behaalde een beroep op mijn kruidenkennis. Deze heb ik overgedragen gekregen van mijn grootmoeder. Inmiddels is door de combinatie van opleiding en ervaring mijn uitgangspunt wat betreft de natuurgeneeskunde wel wat veranderd.  Ik ga nu uit van wetenschappelijk onderbouwde kruiden of aromatherapie kennis, zowel empirisch als klinisch bewijs en de actuele stand binnen de wetenschap. Kruiden en etherische oliën zijn serieuze geneesmiddelen, kennen contra-indicaties, bijwerkingen en kunnen interacties met regulier voorgeschreven medicatie hebben en dit realiseer ik mij terdege. Ik sta kritisch tegenover zowel de reguliere geneeskunde als de natuurgeneeskunde. Tegelijkertijd zie ik ook de kwaliteiten van beiden. De reguliere geneeskunde en natuurgeneeskunde vormen samen de integratieve geneeskunde. Voor deze vorm van geneeskunde komt steeds meer belangstelling in ons land en dit is een ontwikkeling die ik zeer toejuich.

Sinds 2010 heb ik – naast mijn reguliere baan – een eigen natuurgeneeskundige praktijk genaamd Sana Natura. Welke is aangesloten bij een beroepsvereniging. Ik geef les in aromatherapiekruidengeneeskunde,  en massage.

Mijn motto: ‘Moedernatuur heeft ons enorm veel te bieden, op het gebied van natuurgeneeskunde en op het gebied van natuurlijke lichaamsverzorging’.

De belangrijkste relevante opleidingen op het gebied van de holistische natuurgeneeskunde van Janet zijn:

Francien van der Heijden

Mijn passie voor natuur, planten en mensen in het bijzonder, vormt een rode draad door mijn leven.

Als peuter zat ik het liefste tussen de bloemen in de tuin van mijn ouders. Op zondag liep ik met mijn vader door de natuur, hij vertelde me alles over de planten, bloemen en vruchten die we tegenkwamen en hoe we ze konden gebruiken.Kleine Pien

Tijdens mijn studie cyto- en histopathologie aan de Leidse Hogeschool heb ik me verdiept in de anatomie, fysiologie en pathologie van de mens. Tien jaar was ik werkzaam in diverse medische laboratoria, steeds opnieuw onder de indruk van de oorspronkelijke perfectie van het menselijk lichaam.

Na een persoonlijke ervaring met de reguliere gezondheidszorg ging mijn “natuur hart” weer meer om aandacht vragen. Een opleiding kruidengeneeskunde en daarna aromatherapie waren vanzelfsprekende keuzes.

De observatie die ik destijds in de reguliere gezondheidszorg deed werd in 2015 in een onderzoek van het van Praag instituut* bevestigd; kruidengeneeskunde wordt in de huidige ziekenhuiszorg niet besproken of ingezet. Hetzelfde onderzoek laat zien dat aromatherapie wel wordt toegepast in de reguliere zorg. Een voorzichtig begin van het gebruik van de geneeskracht van planten in de reguliere gezondheidszorg.

Wanneer de kennis over de geneeskracht van planten en het verantwoord gebruik ervan weer meer vanzelfsprekend wordt kan het een perfecte aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg. Daarnaast zal het gebruik van deze kennis voor preventie van ziekten ook steeds normaler worden.Pien

Ik ben me, naast mijn baan als applicatie specialist, gaan onderdompelen in de oeroude kennis over de geneeskracht van planten.  De combinatie van die oeroude basis en de door wetenschappelijk onderzoek beschikbaar gekomen kennis over de inhoudsstoffen, fascineert me enorm.

Deze kennis en fascinatie deel ik graag in de opleiding…..

Relevante opleidingen

 * Martine Busch, Miek Jong, Erik Baars Januari 2015 Rapport CZ Mappingstudie 2015, Complementaire zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ instellingen, Eerste Nederlandse inventarisatie

Thea Franken

17522626_1636781153004821_2152761808454983502_n[1]

Iedere persoon die naar mijn praktijk komt is anders en heeft een andere benadering nodig. Twee ogenschijnlijk dezelfde nekklachten worden totaal verschillend behandeld, omdat het twee verschillende personen zijn en de massage altijd op die ene specifieke persoon gericht is. Met veel plezier oefen ik dan ook mijn beroep – natuurgeneeskundig therapeut met als insteek massage – uit. Mijn behandelingen hebben veel gemeen met de grondslag van de aromatherapie opleidingen van Fytarom, namelijk dat iedereen een unieke behandeling nodig heeft. Sinds 2010 heb ik mijn eigen massagepraktijk met vele werkvormen, vooral vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, maar ook het Westerse denken zit hierin verweven. Ik ben vereerd dat Fytarom mij gevraagd heeft als gastdocent voor het gedeelte waarbij massage in de lessen wordt gegeven. Ik zal dan ook mijn uiterste best doen om een ieder net zo enthousiast te maken over deze combinatie van massage en aromatherapie als ik zelf ben.

De belangrijkste relevante opleidingen van Thea  zijn:

Daarnaast heeft zij een groot aantal nascholingen gevolgd met onder andere acupunctuur, Moxa-therapie, Cupping-therapie, Guasha-therapie, Ooracupunctuur, Zwangerschapsreflexologie en Kindertuina.

De docenten scholen zich uiteraard zelf ook bij, zo zullen Thea, Janet en gastdocent Madeleine eind augustus 2018 deelnemen aan het congres Botanica in Engeland

232134d6d9cd48be8b93c8e9cfe7f154