Ruiken aan een flesje


Ruiken aan een flesje of ruiken aan een parfumstrip om een etherische olie te beoordelen?

Waarom werkt FytArom met parfumstrips tijdens de lessen, in plaats van etherische olie in flesjes doorgeven?

Waarschijnlijk ruikt iedereen die werkt met etherische oliën rechtstreeks aan het flesje. Een lastig af te leren gewoonte. Wanneer de etherische oliën, die je hebt besteld, worden afgeleverd, wil je zóóó graag de nieuwe flesjes open maken en ieder flesje tillen we dan één voor één naar onze neusgaten om de geur op te snuiven.

Maar…

Het is eigenlijk verre van ideaal om het aroma van een etherische olie te beoordelen door deze simpelweg rechtstreeks uit het flesje op te snuiven.

Ik suggereer zeker niet dat je stopt met het snuiven van je etherische oliën uit de flesjes als je, je eerste nieuwsgierigheid wil bevredigen of graag een snelle indruk wilt krijgen van de geur. Maar je kan hiermee niet de kwaliteit van een bepaalde etherische olie, strikt door dat te doen, bepalen. Bovendien kan het continu openen en sluiten van een flesje met etherische olie het oxidatieproces van de olie versnellen.

Wanneer je rechtstreeks aan een flesje etherische olie ruikt, kan de dunne hals van de fles extreem beperkend zijn, omdat het niet mogelijk is dat een etherische olie de complexiteit en het volledige palet van aromatische tonen volledig onthult. Bovendien…., als een andere etherische olie in contact is geweest met het etiket of de fles, kan dat aromatische residu mogelijk jouw reukvermogen beïnvloeden bij het nauwkeurig beoordelen van het aroma van de etherische olie in het flesje.

Als je snel een beoordeling nodig hebt, is het beter om de binnenkant van de dop van het etherische olie flesje te ruiken. Dat gezegd hebbende, is het snuiven van de dop nog steeds niet de beste manier om het aroma van een etherische olie volledig te beoordelen. Wel zal dit je een betere, algemene indruk geven dan aan het flesje zelf te ruiken.

De aanbevolen methode voor het evalueren van het aroma van een etherische olie

Een veel betere manier om het aroma van een etherische olie te beoordelen, is door één of twee druppels etherische olie op een geurstrip/parfumstrip aan te brengen.Vervolgens ga je een aantal keren ruiken. De etherische olie zal in de loop van de tijd veranderen van geur, evalueer het aroma door de strip op gezette tijdstippen te snuiven, de eerste keer onmiddellijk na het aanbrengen en dan opnieuw na een minuut of 5 minuten, na 10 minuten, 30 minuten, 1 uur, 6 uur, 12 uur en na 1 dag. Het kan handig zijn om er aantekeningen van te maken.

Etherische oliën bestaan uit vele soorten aromatische moleculen, ook wel bekend als inhoudsstoffen. Er kunnen zich honderd of meer inhoudsstoffen van nature in een etherische olie aanwezig zijn. Sommige bestanddelen wegen zwaarder dan andere. De lichtste bestanddelen, vaak in de parfumerie aangeduid als toptonen, verdampen het snelst. De zwaarste, bekend als basistonen, hebben de neiging om het langzaamst te verdampen. Na verloop van tijd verandert het aroma van een etherische olie als de verschillende bestanddelen verdampen. Daarom kan het nuttig zijn om het aroma van een etherische olie in de loop van de tijd te beoordelen in plaats van alleen na de eerste toepassing.

Het is het beste om slechts één of twee etherische oliën tegelijk te beoordelen.

Neem regelmatig een pauze (ieder geval na 20 minuten) om het risico op olfactorische vermoeidheid tijdens aromatische evaluaties te minimaliseren.

Ruiken aan koffiebonen zie je nog al eens in parfumerie zaken om olfactorische vermoeidheid tot een minimum te beperken. Eigenlijk zijn koffiebonen (die overigens ook heel veel etherische olie bevatten) “een andere geur”. Het neutraliseert niet. Wil je jouw neus neutraliseren? Ruik dan in de holte van je elleboog, het liefst aan de blote huid. Dan neutraliseer je jouw neus wel.

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.