Waarom produceren planten etherische olie ?


Etherische oliën zijn zeer krachtig werkzame stoffen. In de aromatherapie maken we hier graag gebruik van als (onderdeel van) een natuurlijk medicijn en ingrediënt in natuurlijke cosmetica. We halen, of beter gezegd extraheren, ze uit plantenmateriaal. Maar waarom maken planten eigenlijk etherische olie?

Twee functies: bescherming en communicatie

Grofweg gezien heeft etherische olie in een plant twee verschillende functies, namelijk bescherming en communicatie.

Etherische olie biedt de plant bescherming. Etherische olie biedt niet alleen bescherming tegen pathogene micro-organismen, zoals bacteriën of schimmels, maar voorkomt ook dat dieren de plant willen of kunnen eten.

Etherische olie zorgt ook voor communicatie. De “geurige wolk” die een plant omringt, kan bijvoorbeeld bijen aantrekken die de plant door middel van het bezoeken van soortgelijke planten in bloei bestuiven. Ook zijn er bepaalde etherische oliën die er juist voor zorgen dat bepaalde schadelijke insecten op afstand worden gehouden. Zij zeggen als het ware ‘kom niet dichterbij, ik stink!’

Evolutie van de functie en de aromatherapie

Etherische oliën zijn een belangrijk en complex onderdeel van de natuur. In kleine hoeveelheden inhaleren wij ze uit de omgevingslucht, we eten ze in veel soorten groenten en fruit. Ze geven geur aan bloemen, smaak aan eten en geneeskrachtige eigenschappen aan kruiden en specerijen. We kunnen ze echter ook geïsoleerd inzetten binnen de aromatherapie. Het is niet verrassend dat etherische oliën ons kunnen beschermen tegen bepaalde ziekteverwekkende microben – in veel gevallen zijn dit dezelfde die planten kunnen beschadigen. Veel etherische oliën blijken het centraal zenuwstelsel te beïnvloeden door deze te stimuleren of juist te verdoven.

Net zoals etherische oliën in planten verschillende functies hebben, hebben de geïsoleerde etherische oliën ook bij mensen en andere zoogdieren bepaalde effecten. Sterker nog, wij zijn als het ware biologisch geprogrammeerd om te reageren op etherische olie. Etherische oliën hebben interactie met een verscheidenheid aan receptoren, neurochemische mechanismen en enzymen, waardoor ze bepaalde therapeutische effecten hebben. Wij maken hier dankbaar gebruik van binnen de aromatherapie!

Meer leren?

Wil je meer leren over etherische oliën en aromatherapie? Volg dan onze aromatherapie opleiding!

 

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.