Wanneer ben je natuurgeneeskundig therapeut?


Wij krijgen met regelmaat de vraag wanneer je aromatherapeut of natuurgeneeskundig therapeut bent. En welke opleidingen je hier allemaal voor moet volgen. Om op deze vragen een duidelijk antwoord te geven, hebben wij dit artikel samengesteld!

vraag

 

Wat zegt de Nederlandse wetgeving over natuurgeneeskundig therapeut?

Met uitzondering van enkele therapeutische beroepen is de term therapeut in Nederland onbeschermd. In Nederland is de bevoegdheid tot handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg geregeld in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Deze wet verbiedt geen alternatieve of natuurgeneeskundige therapievormen. Medisch tuchtrecht is in Nederland uitsluitend van toepassing op beroepen die vallen onder de wet BIG.

Kan iedereen zich dan therapeut noemen?

Volgens de Nederlandse wet in eerste instantie wel, maar dan ben je geen erkend natuurgeneeskundig therapeut. Een erkend natuurgeneeskundig therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging en kan zodoende zijn of haar cliënten de service bieden hun consulten (gedeeltelijk) vergoed te krijgen door de ziektekostenverzekering. Wil je als erkend natuurgeneeskundig therapeut aan de slag dan zijn er wel wat meer eisen. Zo moet de opleiding die je gevolgd hebt HBO gekwalificeerd zijn en je moet minimaal een diploma HBO medische basiskennis (volgens PLATO eindtermen) op zak hebben.

Wanneer is een opleiding HBO gekwalificeerd?

Wanneer een opleiding geaccrediteerd is op dit niveau vermelden zij dat, of zij vermelden dat accreditatie in aanvraag is. Om te kijken of de opleiding zal voldoen zijn volgende criteria handig om te toetsen:

  • Het aantal docent contacturen gedurende de opleiding moeten tenminste 400 uur zijn! Voor een deeltijd opleiding betekent dat al snel dat de opleiding meerjarig is.
  • Aanwezigheidsplicht voor de leerling is 80% en dat wordt zorgvuldig bijgehouden.
  • Gedurende de opleiding zijn er meerdere examens, zowel theorie als praktijk.
  • De docenten (dus altijd meer dan 1 persoon) hebben minimaal 5 jaar gedegen praktijkervaring in de gegeven vakrichting en tenminste 3 jaar ervaring als docent.
  • De docenten beschikken over een diploma medische basiskennis en/of psychosociale basiskennis op tenminste HBO-niveau, of hebben daarvoor door een eerder gevolgde studie (via de wet BIG) vrijstelling voor.
  • De opleiding voorziet naast het doceren over het specialisme van de toekomstig therapeut ook in: ondernemerschap, therapeutische basisvaardigheden, gesprekstechnieken, anamnese afnemen, rapportage en verslaggeving volgens de regelgeving, informatie inwinnen, cliënt educatie, intervisie, regelgeving en wetgeving.

Hoe zit dat dan bij FytArom?

FytArom is een modern natuurgeneeskundig onderwijsinstituut dat opleidingen en workshops verzorgt op het gebied van de fytotherapie (kruidengeneeskunde) en aromatherapie. Wij geven praktijkgericht onderwijs waarbij theoretische wetenschappelijke onderbouwing en klinische ervaring wordt gecombineerd.
De door FytArom aangeboden opleidingen en bijscholingen zijn allen geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen.
Na het behalen van de driejarige opleiding tot Natuurgeneeskundig Klinisch  Aromatherapeut (plus een door cpion geaccrediteerde opleiding in medische basiskennis) kun je, je als erkend therapeut aansluiten bij een aantal beroepsverenigingen.

Handig om te weten!

Op het moment dat de accreditatie rond is, worden de tarieven van de opleiding verhoogd. Aan de huidige tweedejaars en de komende eerstejaars leerlingen geven wij de garantie af dat de prijzen (met uitzondering van de drie verplichte therapeutische weekenden), gedurende de driejarige opleiding niet wordt verhoogd.

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.