Wat is een etherische olie ?


Etherische oliën bevinden zich in planten, omdat ze met behulp van verschillende enzymen door planten worden gemaakt. De etherische olie wordt daarbij opgeslagen in compartimenten in de plant; deze kunnen zich op verschillende plekken in de plant bevinden, bijvoorbeeld in verschillende weefsels (zoals schors, zaden en bloemen) of aan de buitenkant van blad of schil. Een plant bevat meestal een mengsel van honderd of meer stoffen, die tot de etherische oliegroep behoren. Etherische olie is dan ook niets meer dan een verzamelnaam voor een bepaalde inhoudsstoffengroep van planten. Het gaat hier altijd om vluchtige stoffen, die zowel geur als smaak dragen.

De meeste mensen kennen etherische oliën in de kleine, donkere flesjes, die je in diverse (online) winkels kunt kopen. Hierbij zijn de etherische oliën uit het plantenmateriaal gehaald. Er worden wereldwijd ongeveer 400-500 etherische oliën in de handel aangeboden. Het aantal etherische oliën die zich in onze wereld bevinden, is afhankelijk van hoe je besluit te tellen. Appels, peren, perziken, ananas, veenbessen, druiven, wortelen, koolbladeren, selderijstengels en vele andere groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld ook etherische oliën, maar deze worden niet commercieel geëxtraheerd!

etherische oliën

Therapeutisch gebruik van etherische oliën

De meeste etherische oliën die worden geproduceerd, zijn bestemd voor gebruik in de cosmetische- en/of voedingsindustrie. Dit sluit niet uit dat dezelfde etherische oliën niet voor therapeutische doeleinden kunnen worden gebruikt. Uiteindelijk hangt dit nauw samen met de gebruikte extractiemethoden. Sommige etherische oliën worden bijvoorbeeld onder hoge druk gedestilleerd, waardoor de productietijd korter wordt. Dit drukt de prijs, maar tegelijkertijd bevat deze etherische olie ook niet dezelfde inhoudsstoffen dan een etherische olie die op de normale manier is gedestilleerd; zo’n olie kan in de meeste gevallen incompleet worden genoemd. Er zijn ook etherische oliën verkrijgbaar die specifiek voor therapeutische doeleinden zijn geëxtraheerd. Een goed voorbeeld daarvan is de etherische olie van de theeboom (Melaleuca alternifolia), beter bekend als tea tree. Tea tree is een etherische olie waar je extra voorzichtig mee moet zijn, omdat deze snel oxideert en dan voor ernstige reacties van de slijmvliezen kan zorgen.

Biologische etherische oliën

Veel etherische oliën worden tegenwoordig geproduceerd uit biologisch geteelde planten en bomen. Vooral bij citrusschiloliën is dat erg belangrijk, omdat het extractieproces niet door middel van stoomdestillatie plaatsvindt, maar door middel van persing. Hierdoor kunnen de over het algemeen vetoplosbare pesticiden en insecticiden zeer gemakkelijk overgaan in de etherische olie.

 

Verschillende plantendelen voor etherische olie

Etherische oliën kunnen worden verkregen uit verschillende delen van planten en bomen. Je kunt hierover meer lezen op onze pagina plantendelen voor  extractie van etherische olie.