Veelgestelde vragen

Ik heb scheikunde laten vallen tijdens mijn middelbare school, is dat een probleem?

Als je al iets van scheikunde weet is dat mooi meegenomen. Heb je geen basiskennis van scheikunde dan wordt alles wat je weten moet behandeld in het eerste jaar tijdens de lessen Inhoudsstoffen en Kwaliteit en analysemethoden.

Ik heb biologie laten vallen tijdens mijn middelbare school is dat een probleem?

Als je al iets weet over biologie en het menselijk lichaam dan is dat mooi meegenomen. In alle lessen over de lichaamsstelsels en de bijbehorende aromatherapeutische behandelingen wordt de benodigde basiskennis behandeld. Bovendien zit er een opbouw in de drie lesjaren; in het eerste jaar worden de lichaamsstelsels in alle eenvoud behandeld met een opbouw tot de complexere werking in jaar drie.

Ik weet best al veel over aromatherapie, krijg ik vrijstelling?

Het accreditatie-instituut staat het geven van vrijstelling niet toe.

Kan ik instromen?

Instromen in het 2e jaar is alleen mogelijk als je de jaaropleiding bij Kicozo met goed gevolg hebt afgesloten. Voor deze studenten is een special instroomtraject opgesteld. Voor meer informatie zie 

Wat onderscheid FytArom van andere opleidingen?

Bij FytArom wordt je opgeleid tot natuurgeneeskundig klinisch aromatherapeut. Je leert, behalve over aromatherapie, ook hoe je als therapeut werkt. Therapeutische vorming is daarom vanaf het tweede jaar een belangrijk onderdeel van de lessen. Daarnaast is er veel aandacht voor praktijk, je leert hoe je een product formuleert en opbouwt met behulp van alle losse componenten. Bovendien wordt ruimschoots aandacht besteed aan hydrolaten, basisoliën, voeding, supplementen, kruiden en bijenproducten.

Wat kan ik als ik mijn diploma heb?

Het diploma Natuurgeneeskundig klinisch aromatherapeut is geaccrediteerd op HBO-niveau. Behalve kennis over aromatherapie heb je ook geleerd hoe je een praktijk voert. Als je beschikt over het diploma Medische Basiskennis staat niets het starten van een aromatherapeutische praktijk je in de weg.

Is de opleiding incl. medische basiskennis?

De opleiding is niet inclusief Medische Basiskennis. Er zijn echter diverse opleidingsinstituten die de Medische Basiskennis volgens de Platonormen aanbieden. FytArom heeft wel een overeenkomst met ConAmore, waarbij studenten of afgestudeerden van FytArom korting krijgen.

Waarom duurt de opleiding 3 jaar?

Een op HBO-niveau geaccrediteerde opleiding moet minimaal 410 docentcontacturen bevatten. Zonder dit aantal docentcontacturen is een opleiding niet op HBO-niveau en studeer je niet voor therapeut. FytArom besteed erg veel aandacht aan het veilig toepassen van aromatherapie. Het eerste jaar wordt bijna volledig gebruikt om kennis te maken met alle basisstoffen, te leren over inhoudsstoffen, veilig doseren, bijwerkingen en contra-indicaties. In het tweede jaar komen alle lichaamsstelsels met eenvoudige aromatherapeutische behandelingen aan bod. In het derde jaar komen deze lichaamsstelsels nogmaals langs, maar nu met de meer complexere aandoeningen en aromatherapeutische aanpak. In het tweede en derde jaar wordt ook ruim aandacht besteed aan praktijkvoering en therapeutische vorming.

Ik ben geen therapeut, wil toch graag de bijscholing doen, kan dat?

De bijscholing is alleen toegankelijk voor mensen die al therapeut zijn en een eigen praktijk hebben en hun behandelingen willen aanvullen met aromatherapie. 

Is het therapeutisch weekend verplicht?

Om in aanmerking te komen voor het certificaat en diploma is het verplicht om aan alle therapeutische weekenden mee te doen. Deze weekenden maken namelijk deel uit van het voorgeschreven aantal docentcontacturen.

Ik hou niet van masseren. Kan ik deze lessen overslaan?

De massagelessen maken deel uit van de opleiding in het eerste en tweede jaar en is een onderdeel van het praktijkexamen in jaar 2. 

Moet ik examen doen?

Het examen is niet verplicht. Maar dit betekent wel dat je de opleiding afrond zonder de mogelijkheid om als aromatherapeut aan het werk te gaan. Geen examen doen betekent dat je geen certificaat en diploma ontvangt. 

Hierboven staan de veelgestelde vragen beschreven. Is jouw vraag niet beantwoord? Stuur ons een bericht, waarna wij je zo snel mogelijk helpen.