Eigenaar / Hoofddocent

Natuurgeneeskunde heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven, hoewel ik me dat pas realiseerde tijdens mijn opleiding tot fytotherapeut. Lang voordat ik mijn diploma tot fytotherapeut op zak had, deden mensen in mijn omgeving al een beroep op mijn kruidenkennis. Deze kruidenkennis heb ik vanuit de wieg meegekregen door mijn grootmoeder. Op deze manier maak ik deel uit van een lange traditie van kruidenkennis die van generatie op generatie is doorgegeven. Deze traditionele kennis heb ik in de loop der tijd aangevuld en wetenschappelijk onderbouwd door een combinatie van opleiding en ervaring.  Gedurende het tweejaarlijkse toon aangevende  internationale aromatherapiecongres BOTANICA 2022, mocht ik een van de sprekers zijn, een hoogtepunt in mijn aromatherapie carriere als docent.

De belangrijkste relevante opleidingen op het gebied van natuurgeneeskunde die ik gevolgd heb, zijn:

  • Fragrances Summerschool 1&2 ASFO-Grasse 1988
  • Huile essentielles et Aromathérapie 1, 2 & 3 ASFO-Grasse 1989
  • La chimie de Arômes ASFO-Grasse 1989
  • Therapeut Integrale Lichaamsmassage
  • Opleiding Medische Basiskennis
  • Vakopleiding Westerse Kruidengeneeskunde (Fytotherapie)
  • Meerdere Opleidingen  Aroma- en Hydrolatentherapie voornamelijk in het buitenland.
  • Natural Perfumery – Fragrant Signatures
  • Diploma in Organic Skincare Formulation (nog in opleiding)

Uiteraard horen ook het bijwonen van internationale congressen bij het bijscholen van een docent zoals Botanica, Forum essenzia en Phyt’arom Grasse

Dit betekent dat mijn lessen niet alleen gebaseerd zijn op de actuele stand van zaken in de wetenschap, maar dat ze ook praktijk- en ervaringsgericht zijn en empirisch en klinisch gestaafd. Kruiden en etherische oliën zijn serieuze geneesmiddelen, met contra-indicaties, bijwerkingen en mogelijke interacties met reguliere medicatie. Daar ben ik me terdege van bewust. Ik sta kritisch ten opzichte van zowel de reguliere als de natuurgeneeskunde, maar zie ook de kwaliteiten van beide. Ik geloof in een integratieve geneeskunde, waarin er synergie bestaat tussen natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde en waarin beide elkaar versterken. De groeiende aandacht voor integratieve geneeskunde is een tendens die ik toejuich en omarm.
Tot juli 2018 heb ik naast Fytarom een eigen natuurgeneeskundige praktijk gehad, namelijk Sana Natura. Deze heb ik met pijn in het hart in goede handen overgedragen om me volledig op het onderwijs bij Fytarom te kunnen richten. Binnen Fytarom geef ik les in aromatherapie, fytotherapie en massage. Naast eigenaar van Fytarom heb ik ook een vaste baan. Ik ben getrouwd met André en heb een zoon.

Ga hier terug naar Over ons