Docenten


De drijvende kracht achter Fytarom is initiatiefnemer en eigenaar Janet Nienhuis. Janet heeft een professioneel team om zich heen verzameld van breed geschoolde docenten. Ze wordt niet alleen door de teamleden Thea Franken (docent massage) en Francien van der Heijden (docent inhoudsstoffen) ondersteund, maar ook door externe experts, zoals Madeleine Kerkhof (docent CO2-extracten, oncologie, geriatrie en palliatieve zorg) en Nele Odeur (docent voeding). Door de brede natuurgeneeskundige achtergrond van het docententeam krijg je niet alleen een gedegen opleiding in de klinische aromatherapie en fytotherapie, maar worden er ook regelmatig uitstapjes gemaakt naar andere natuurgeneeskundige disciplines, zoals de voedingsleer, orthomoleculaire therapie en apitherapie.

JANET NIENHUIS

Moeder Natuur heeft ons enorm veel te bieden op het gebied van natuur-geneeskunde en natuurlijke lichaamsverzorging!

Pasfoto Janet Nienhuis

Natuurgeneeskunde heeft altijd al deel uitgemaakt van mijn leven, hoewel ik me dat pas realiseerde tijdens mijn opleiding tot fytotherapeut. Lang voordat ik mijn diploma tot fytotherapeut op zak had, deden mensen in mijn omgeving al een beroep op mijn kruidenkennis. Deze kruidenkennis heb ik vanuit de wieg meegekregen door mijn grootmoeder. Op deze manier maak ik deel uit van een lange traditie van kruidenkennis die van generatie op generatie is doorgegeven. Deze traditionele kennis heb ik in de loop der tijd aangevuld en wetenschappelijk onderbouwd door een combinatie van opleiding en ervaring. De belangrijkste relevante opleidingen op het gebied van natuurgeneeskunde die ik gevolgd heb, zijn:

  • Therapeut Integrale Lichaamsmassage
  • Opleiding Medische Basiskennis
  • Vakopleiding Westerse Kruidengeneeskunde (Fytotherapie)
  • Meerdere Opleidingen  Aroma- en Hydrolatentherapie voornamelijk in het buitenland.

Dit betekent dat mijn lessen niet alleen gebaseerd zijn op de actuele stand van zaken in de wetenschap, maar dat ze ook praktijk- en ervaringsgericht zijn en empirisch en klinisch gestaafd. Kruiden en etherische oliën zijn serieuze geneesmiddelen, met contra-indicaties, bijwerkingen en mogelijke interacties met reguliere medicatie. Daar ben ik me terdege van bewust. Ik sta kritisch ten opzichte van zowel de reguliere als de natuurgeneeskunde, maar zie ook de kwaliteiten van beide. Ik geloof in een integratieve geneeskunde, waarin er synergie bestaat tussen natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde en waarin beide elkaar versterken. De groeiende aandacht voor integratieve geneeskunde is een tendens die ik toejuich en omarm.

Tot juli 2018 heb ik naast Fytarom een eigen natuurgeneeskundige praktijk gehad, namelijk Sana Natura. Deze heb ik met pijn in het hart in goede handen overgedragen om me volledig op het onderwijs bij Fytarom te kunnen richten. Binnen Fytarom geef ik les in aromatherapie, fytotherapie en massage. Naast eigenaar van Fytarom heb ik ook een vaste baan. Ik ben getrouwd met André en heb een zoon.

FRANCIEN VAN DER HEIJDEN

Mijn passie voor natuur, planten en mensen in het bijzonder, vormt een rode draad door mijn leven.

Mijn passie voor natuur, planten en mensen in het bijzonder, vormt een rode draad door mijn leven.

Als peuter zat ik het liefste tussen de bloemen in de tuin van mijn ouders. Op zondag liep ik met mijn vader door de natuur, hij vertelde me alles over de planten, bloemen en vruchten die we tegenkwamen en hoe we ze konden gebruiken.

Tijdens mijn studie cyto- en histopathologie aan de Leidse Hogeschool heb ik me verdiept in de anatomie, fysiologie en pathologie van de mens. Tien jaar was ik werkzaam in diverse medische laboratoria, steeds opnieuw onder de indruk van de oorspronkelijke perfectie van het menselijk lichaam. Na een persoonlijke ervaring met de reguliere gezondheidszorg ging mijn “natuur hart” weer meer om aandacht vragen. Een opleiding kruidengeneeskunde en daarna aromatherapie waren vanzelfsprekende keuzes.

De observatie die ik destijds in de reguliere gezondheidszorg deed werd in 2015 in een onderzoek van het van Praag instituut* bevestigd; kruidengeneeskunde wordt in de huidige ziekenhuiszorg niet besproken of ingezet. Hetzelfde onderzoek laat zien dat aromatherapie wel wordt toegepast in de reguliere zorg. Een voorzichtig begin van het gebruik van de geneeskracht van planten in de reguliere gezondheidszorg.

Wanneer de kennis over de geneeskracht van planten en het verantwoord gebruik ervan weer meer vanzelfsprekend wordt kan het een perfecte aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg. Daarnaast zal het gebruik van deze kennis voor preventie van ziekten ook steeds normaler worden.

Ik ben me, naast mijn baan als applicatie specialist, gaan onderdompelen in de oeroude kennis over de geneeskracht van planten.  De combinatie van die oeroude basis en de door wetenschappelijk onderzoek beschikbaar gekomen kennis over de inhoudsstoffen, fascineert me enorm.

Deze kennis en fascinatie deel ik graag in de opleiding…..

Relevante opleidingen die ik gevolgd heb, zijn:

(*) Martine Busch, Miek Jong en Erik Baars (2015) Rapport CZ Mappingstudie 2015 – Complementaire zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ-instellingen – eerste Nederlandse inventarisatie.

THEA FRANKEN

Iedere persoon die naar mijn praktijk komt, is anders en heeft een andere benadering nodig.

17522626_1636781153004821_2152761808454983502_n[1]

Iedere persoon die naar mijn praktijk komt is anders en heeft een andere benadering nodig. Twee ogenschijnlijk dezelfde nekklachten worden totaal verschillend behandeld, omdat het twee verschillende personen zijn en de massage altijd op die ene specifieke persoon gericht is. Met veel plezier oefen ik dan ook mijn beroep – natuurgeneeskundig therapeut met als insteek massage – uit.

Mijn behandelingen hebben veel gemeen met de grondslag van de aromatherapie opleidingen van Fytarom, namelijk dat iedereen een unieke behandeling nodig heeft. Sinds 2010 heb ik mijn eigen massagepraktijk met vele werkvormen, vooral vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, maar ook het Westerse denken zit hierin verweven. Ik ben vereerd dat Fytarom mij gevraagd heeft als gastdocent voor het gedeelte waarbij massage in de lessen wordt gegeven. Ik zal dan ook mijn uiterste best doen om een ieder net zo enthousiast te maken over deze combinatie van massage en aromatherapie als ik zelf ben.

Relevante opleidingen die ik gevolgd heb, zijn:

Daarnaast heeft zij een groot aantal nascholingen gevolgd met onder andere acupunctuur, Moxa-therapie, Cupping-therapie, Guasha-therapie, Ooracupunctuur, Zwangerschapsreflexologie en Kindertuina.

NELE ODEUR

Ik geloof in een symbiotische wisselwerking tussen mens en natuur. Ik combineer eeuwenoude plantentradities met wetenschappelijke kennis uit de chemie, farmacologie, etnobotanie, ecologie en voedingsleer.

Alles begon ooit met een aangeboren fascinatie voor planten. Of eigenlijk voor wat mensen doen met planten.

Als tiener zat ik al met een plantengidsin het bos of kon ik uren kijken naar mandenvlechters die twijgen aan elkaar rijgen tot fantastische gebruiksvoorwerpen. Mijn fascinatie bepaalde mijn studiekeuze en op mijn 21ste zat ik in een ver Boliviaans binnenland met inheemse genezers te praten over hoe zij planten gebruiken als voeding, medicijn, onderdak en decoratie. Met mijn diploma in etnobotanie cum laude op zak vertrok ik eind 2004 naar Brazilië voor een nieuw avontuur. Tegen de imposante achtergrond van het Amazonewoud beleefde ik mee hoe inheemse vroedvrouwen wilde planten gebruiken in remedies en rituelen rondom geboortezorg. Het maakte een diepe indruk.

Ondanks alle inspirerende avonturen die ik beleefde, raakte ik in 2014 in een burn-out. Het was een nare tijd, maar het deed me terugkeren naar mijn oude liefde voor planten en hun gebruik. Uit deze levenservaring is Scent & Spice geboren. Via Scent & Spice wil ik mensen kennis laten maken met de vaak vergeten werking van cosmetische, medicinale en culinaire planten. Ik ben gespecialiseerd in inhoudsstoffen van planten en de effecten van planten op het brein en de neurotransmitters. Via workshops en cursussen laat ik je zien welke stoffen in planten zitten, hoe je die eruit kunt halen en hoe je ze op een positieve manier voor je kunt laten werken.

Daarnaast word ik ingehuurd als gastdocent (bijvoorbeeld aan Wageningen en Leiden Universiteit) om les te geven over plantenextracties, etnobotanie en de wetenschap achter het koken enwerk ik als trainer bij opleidingsinstituten. Ik train coaches in het geven van voedingsadviezen aan mensen in een burn-out. Bovendien ben ik consultant en spreker over burn-outpreventie, natuurlijke ingrediënten en voeding, energie en het brein.

Samen met Riens heb ik een zoon van 6, Marijn. Ik ben dol op klaprozen en cactussen. Ik spreek vloeiend Portugees. Ik ben een dromer. Ik houd van koken en eten. En ik ben een draak als ik honger heb.

Meer weten? Kijk dan op www.scentandspice.nl.

BIJSCHOLING DOCENTEN

De docenten scholen zich uiteraard zelf ook bij, zo hebben Thea, Janet en gastdocent Madeleine eind augustus 2018 deelgenomen aan het congres Botanica in Engeland

232134d6d9cd48be8b93c8e9cfe7f154