Docent Geriatrie

“Loop naast mij,’ en niet voor mij”. Dat is mijn belangrijkste boodschap die ik eenieder mee wil geven bij het werken met ouderen en geriatrische ouderen. Na mijn danscarrière heb ik me omgeschoold tot activiteitenbegeleider, in het derde jaar van deze opleiding kreeg ik een baan aangeboden in het verpleeghuis DrieMaasHave, op de afdeling geriatrie in een vergevorderd stadium. Mijn interesse voor het werken met de oliën werd hier gevoed. Ik zag met eigen ogen wat de oliën in een verdamper aan positieve veranderingen teweeg kon brengen bij mensen met dementie en hun verdriet of onrust. De keuze om weer een 3-jarige opleiding te volgen was snel gemaakt. Mede betaald door het verpleeghuis kon ik ook het geleerde hier in de praktijk brengen. Tijdens en na de opleiding heb ik congressen gevolgd en distillateurs bezocht in Frankrijk, Engeland, Italië, Bulgarije, Nederland, België en Spanje.

De wereld van de oliën is altijd een boeiende zoektocht, en de kennismaking met andere culturen en inzichten maken dat we als mens en therapeut groeien. Tijdens mijn lessen probeer ik de ander te stimuleren om vooral nieuwsgierig en leergierig te blijven. Maar ook weten waar onze grenzen liggen en accepteren dat we eigenlijk nog weinig weten van de mens en zijn chronische ziektes en het verloop hiervan.
De oliën en de korte massages kunnen hieraan zeker een positieve bijdrage leveren om de scherpe randjes zachter te maken, mits veilig toegepast, en daar draagt een opleiding als Fytarom zeker aan bij. Ik verheug me op de leergierigheid van de leerlingen en hoop ze hierin niet teleur te stellen.

Sinds 2006 heb ik een praktijk voor aromatherapie in Vlaardingen. Waar ik behalve aromatische behandelingen geef ook div. massages aanbied, cursussen en workshops organiseer. In de verpleeghuizen verzorg ik massages op bed of in de stoel en oliën op maat meng om het gedrag positief te beïnvloeden. Sinds een aantal jaren doceer ik de cursus aromatherapie op het Nederlof centrum, spreker op o.a. de massagebeurs, Odorama (van Mediametic), In de Koperen Ketel, alzheimercafés en klinische lessen voor personeel in de verpleeghuizen.

Samen met Klaas hebben wij drie katten een mooie tuin en houden wij allebei van de natuur.