Voor wie is de opleiding geschikt?


De opleiding Natuurgeneeskundig Klinisch (Frans) Aromatherapeut is in principe geschikt voor iedereen die meer wil weten over aromatherapie en hoe je het op een veilige en vakbekwame manier bij jezelf en anderen kunt inzetten. Het uitgangspunt is echter het opleiden tot professioneel aromatherapeut. Daarbij kan de aromatherapie als hoofd-behandelmethode worden ingezet, maar het past ook binnen een breed palet van andere natuurlijke behandelmethodes, zoals kruidengeneeskunde, massage of coaching. Mensen die al een praktijk als therapeut hebben en hun aanbod willen uitbreiden, zijn dus meer dan welkom!

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, als je inschrijft voor de opleiding:

  • Het is een opleiding, en geen simpele cursus aromatherapie. Dat betekent dat de onderwerpen die aan bod komen diepgaand worden behandeld in al hun facetten. Enige basiskennis van natuurkunde, scheikunde en biologie zijn daarbij onontbeerlijk. Als je die basiskennis niet (voldoende) hebt, zal die tijdens de opleiding worden opgefrist en/of aangevuld. Het vraagt dus meer inzet dan een oppervlakkige interesse in aroma’s.
  • Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van therapeutische basisvaardigheden. Therapeutische vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, het afnemen van een anamnese, het opstellen van een behandelplan en het uitvoeren van behandelingen – denk aan massages, het aanleggen van wikkels en kompressen, het verzorgen van wonden, hydrotherapie en dergelijke – komen uitgebreid aan bod. Het gaat dus niet alleen om het leren samenstellen van geurende bestanddelen, maar ook om ze therapeutisch te leren inzetten.
  • De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau. Naast de praktijklessen is er veel aandacht voor theoretische achtergronden en kaders. De opleiding vereist dus ook zelfstudie. De hoeveelheid tijd die dit kost, varieert naar gelang jouw voorkennis en de snelheid waarmee je nieuwe informatie opneemt en verwerkt. De gemiddelde studiebelasting ligt tussen de 6 en 10 uur per week. Regelmatig studeren is dus een must!

natuurgeneeskundige opleiding aromatherapie