Een unieke aanpak

Wat maakt ons bijzonder?

 

 • Aandacht voor praktijkervaring

In elke les is er– naast het theoretische gedeelte – ruimschoots aandacht voor het opdoen van praktijkervaring. Op deze manier leer je de aromatherapie op verschillende manieren inzetten en op een creatieve manier een brede waaier aan natuurlijke producten maken. Op deze manier vergaar je ook waardevolle productkennis over honderden natuurlijke middelen. Bepaalde lessen zijn bovendien specifiek gericht op therapeutische vorming, waarin onder andere het oefenen van een intakegesprek, het uitwerken van casussen in een behandelplan en het afstemmen op (geur) voorkeuren aan bod komt.

 • Kleinschalige lesgroepen

De leslocatie is afgestemd op het werken met kleine groepen. Er is een lesruimte met openslaande deuren naar een groot terras, een laboratorium, een massageruimte, een keuken, sanitaire voorzieningen en een prachtige, aromatische tuin waar je kunt wandelen, snuffelen, grondstoffen oogsten en genieten van de geuren en kleuren van de aanwezige planten. De locatie biedt maximaal plek aan 14 deelnemers*. Lesgeven in kleine groepen bevordert niet alleen de concentratie, maar ook de uitwisseling van ervaringen en het gevoel van veiligheid in het behandelen van casussen. We leren jou graag écht kennen, waardoor het onderwijs ook aan jouw specifieke behoeften tegemoet kan komen.

*Tijdens de COVID-19 periode halveren wij de groepsdeelname tot een maximum van 7 studenten en bieden eventueel aan om de les digitaal via ZOOM te volgen.

 • Ervaren docenten

De drijvende kracht achter Fytarom is Janet Nienhuis. Ze heeft een professioneel team om zich heen verzameld van breed geschoolde docenten. Ze wordt niet alleen door de teamleden Tilly l’Abee (docent massage) Paula van der Velde (docent inhoudsstoffen) en Anna van der Ende (scriptie coördinator)  ondersteund, maar ook door externe experts, Nele Odeur (docent voeding). Door de brede natuurgeneeskundige achtergrond van het docententeam worden er regelmatig uitstapjes gemaakt naar andere natuurgeneeskundige disciplines, zoals de voedingsleer, orthomoleculaire therapie en apitherapie.

 • Betrouwbaarheid

We vinden het belangrijk dat je bij FytArom weet waar je aan toe bent. De kosten per schooljaar blijven gedurende de jaren dat je de opleiding volgt, gelijk aan het jaar dat je de opleiding bent gestart. Het lesrooster wordt voor het hele opleidingsjaar bekend gemaakt. We houden ons aan het rooster, extreme weersomstandigheden of uitzonderlijke persoonlijke omstandigheden daargelaten.

 • Volledig op maat gemaakt lesmateriaal

De lesstof wordt door de docenten zelf geschreven. Wat ons betreft, is er tot nu toe geen boek op de markt dat volledig, duidelijk en relevant genoeg is om als basis voor het lesmateriaal te dienen. Je wordt tijdens de opleiding verplicht tot het aanschaffen van 2 boeken, daarnaast zijn er geen bijkomende of verborgen kosten. De lesstof is ruim voldoende om alle examens te halen.

ONZE BELOFTES:

 • Praktijkgericht
 • Kleine lesgroepen
 • Ervaren docenten
 • Betrouwbaar
 • Volledig lesmateriaal

Voor wie is deze opleiding geschikt?

De opleiding Natuurgeneeskundig Klinisch Aromatherapeut is in principe geschikt voor iedereen die meer wil weten over aromatherapie en hoe je het op een veilige en vakbekwame manier bij jezelf en anderen kunt inzetten. Het uitgangspunt is echter het opleiden tot professioneel aromatherapeut. Daarbij kan de aromatherapie als hoofd-behandelmethode worden ingezet, maar het past ook binnen een breed palet van andere natuurlijke behandelmethodes, zoals kruidengeneeskunde, massage of coaching. Mensen die al een praktijk als therapeut hebben en hun aanbod willen uitbreiden, zijn dus meer dan welkom!

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, als je inschrijft voor de opleiding:

 • Het is een opleiding op HBO-niveau en geen simpele cursus aromatherapie. Dat betekent dat de onderwerpen die aan bod komen diepgaand worden behandeld in al hun facetten. Enige basiskennis van natuurkunde, scheikunde en biologie zijn daarbij onontbeerlijk. Als je die basiskennis niet (voldoende) hebt, zal die tijdens de opleiding worden opgefrist en/of aangevuld. Het vraagt dus meer inzet dan een oppervlakkige interesse in aroma’s. Verwacht ook geen simpele invuloefening bij je praktijk onderdelen van je examen ieder jaar. Je krijgt een richtlijn, geen voorgekauwde instructie. Wij willen zien wat je geleerd en begrepen hebt en hoe jij daar, als uniek persoon invulling aan geeft.
 • Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van therapeutische basisvaardigheden. Therapeutische vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, het afnemen van een anamnese, het opstellen van een behandelplan en het uitvoeren van behandelingen – denk aan massages, het aanleggen van wikkels en kompressen, het verzorgen van wonden, hydrotherapie en dergelijke – komen uitgebreid aan bod. Het gaat dus niet alleen om het leren samenstellen van geurende bestanddelen, maar ook om ze therapeutisch te leren inzetten.
 • De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau. Naast de praktijklessen is er veel aandacht voor theoretische achtergronden en kaders. De opleiding vereist dus ook zelfstudie. De hoeveelheid tijd die dit kost, varieert naar gelang jouw voorkennis en de snelheid waarmee je nieuwe informatie opneemt en verwerkt. De gemiddelde studiebelasting ligt tussen de 6 en 10 uur per week. Regelmatig studeren is dus een must!

 

MISSIE

Het is de missie van Fytarom om de behandelmethodes van de klinische aromatherapie en fytotherapie een INTEGRAAL ONDERDEEL te maken van de reguliere geneeskunde. Wij geloven erin dat deze synergetische samenwerking meer oplevert dan de som der delen. Eén en één is drie!

 VISIE

Fytarom zet zich in om haar missie te verwezenlijken door het aanbieden van natuurgeneeskundig onderwijs van hoge kwaliteit. De nadruk ligt daarbij op klinische aromatherapie en fytotherapie (kruidengeneeskunde). Het onderwijs is science based, maar ook empirisch en klinisch gestaafd. Dit betekent dat de lessen niet alleen gebaseerd zijn op de actuele stand van zaken in de wetenschap, maar dat ze ook praktijk- en ervaringsgericht zijn. Je leert de opgedane kennis dus meteen omzetten in vaardigheden en het veilig en vakbekwaam toepassen van behandelmethodes en natuurlijke middelen. Tijdens de lessen staan zelf maken en zelf ervaren hoog in het vaandel. We zijn ervan overtuigd dat je kennis beter aan cliënten kunt overbrengen, als je het eerst zelf ervaren hebt.

 SIGNATUUR

Fytarom heeft het Bergamotkruid of Monarda gekozen als signatuurplant. De gracieuze plant groeit fier en trots recht omhoog, is een lust voor het oog en heeft een heerlijke geur. De plant wordt drukbezocht door ijverige bijen en vrolijke vlinders en wordt ieder jaar groter en sterker via het ondergrondse wortelstelsel. Bovendien is de plant multi-inzetbaar, als fytotherapeutisch én aromatherapeutisch kruid. De plant is vrij onbekend, maar wordt door kenners bijzonder gewaardeerd en bemind. Dit zijn eigenschappen waarmee we ons als onderwijsinstituut graag associëren! De plant is een inspiratiebron voor onze bedrijfsvoering, maar we hopen ook voor al onze leerlingen een Monarda te zijn

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Contact gegevens

Locatie

Oosteindseweg 161
2661 EC Bergschenhoek

Mail

E-mail: info@fytarom.nl

Telefoonnummer

Tel.: +31 (0)642 866 096