Wat is aromatherapie ?


Aromatherapie kan worden gedefinieerd als het specifieke gebruik van etherische oliën ter bevordering of verbetering van de gezondheid van de mens, van hygiëne/cosmetica en van welzijn. “Aromatherapie” is eigenlijk een zeer brede term, die gaat over medische, cosmetische en psychologische toepassingen. In de loop der jaren zijn er daarom verschillende termen verschenen om te proberen een duidelijk onderscheid te maken tussen de meer commerciële aspecten en het therapeutische gebruik van aromatherapie. Voorbeelden van deze termen zijn: klinische aromatherapie, aromatische geneeskunde en etherische olietherapie.

Het valt ons op dat in Nederland aromatherapie voornamelijk wordt geassocieerd met welzijn, bijvoorbeeld met het creëren van een lekker geurtje in huis of de toepassing in cosmetica. Over de medicinale werking is nog relatief weinig bekend en dat terwijl aromatherapie een zeer sterk werkzame tak binnen de natuurgeneeskunde is. De sterke werking gaat – zoals meestal in het leven – gepaard met haken en ogen (denk aan: strikte veiligheidsvoorschriften, strikte doseringen, contra-indicaties, interacties met reguliere en natuurlijke medicatie). Weet daarom wat je doet en hou je altijd aan de aanbevolen doseringen van een gediplomeerde aromatherapeut!

FytArom definitie van aromatherapie

FytArom ziet aromatherapie als het behandelen, verminderen en voorkomen van lichamelijke en psychische klachten bij mensen of dieren, door op verschillende manieren zowel uitwendig (via inhalatie of via opname door de huid) als inwendig (via opname door het spijsverteringskanaal) gebruik te maken van plantaardige aromatische/geurende stoffen. Deze aroma’s of geurende stoffen zijn in de eerste plaats vaak etherische oliën, maar ook andere basisstoffen, zoals hydrolaten, plantaardige oliën, maceraten en CO2-extracten, spelen een belangrijke rol.

verschillene toepassingen aromatherapie

Aromatherapie als onderdeel van de fytotherapie

Aromatherapie is eigenlijk een verzameling van verschillende manieren om aromatische stoffen (met name etherische oliën) te gebruiken en in te zetten. Wij zien het als een op zichzelf staande, natuurgeneeskundige stroming. Door middel van aromatherapie kun je een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten en problemen behandelen. Bekende voorbeelden voor het inzetten van aromatherapie zijn luchtwegklachten, (spier)pijn, multipel resistente bacteriële infecties (ook wel infecties door ziekenhuisbacteriën genoemd), huidproblemen en psychische problemen. De aromatherapie wordt binnen de wetenschappelijke literatuur over het algemeen beschreven als onderdeel van de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Ook vele fytotherapeuten beschouwen etherische oliën als een integraal onderdeel van de materia medica van de kruidengeneeskunde. En dit is ook niet zo’n gek idee, want de aromatherapie en de (moderne) fytotherapie kennen zeker een overlap. Daarnaast vullen beide natuurgeneeskundige behandelmethoden elkaar in werking mooi aan.

Aromatherapie als onderdeel van de cosmetica

Cosmetica zijn producten voor de persoonlijke verzorging. Hieraan kunnen etherische oliën worden toegevoegd. Dit kan worden gedaan om verschillende redenen:

  • als geurstof (in plaats van synthetische parfumstoffen), zoals vaak voorkomt in biologische cosmetica;
  • als conserveringsmiddel (bijvoorbeeld heliozimt wordt gebruikt in sommige biologische cosmetica);
  • als werkzame, huid-actieve stof (de toepassing vanuit de aromatherapie); etherische oliën kunnen bijvoorbeeld ontstekingsremmend, antirimpel, antibacterieel, antifungaal of keratine-oplossend werken.

Aromatherapie als onderdeel van massage

Aromatherapie wordt ook nog weleens gezien als onderdeel van de verschillende massage- therapieën, maar het is meer dan alleen massage. Massage is wel een heel belangrijke manier voor het toepassen van plantaardige en etherische oliën. Het is zelfs zo, dat het combineren van massage en aromatherapie het effect van de massage verhoogt. Door bijvoorbeeld kwalitatief goede, plantaardige oliën en etherische oliën, die bij de klachten van een cliënt passen, te combineren tot een persoonlijke massage-olie, zal niet alleen de massage een heilzaam effect hebben, maar draagt ook de tussenstof (de massage-olie) hier aan bij.

maasage olie

 

Wil meer artikelen lezen van het informatiejournaal lezen, klik dan hier.